Alaptarea

Alaptarea este un subiect atat de popular in randul mamelor sau al gravidelor care urmeaza sa devina mame, incat sincer, ai crede ca nu mai e ceva de spus. 

Gresit! Desi alaptarea ar trebui sa fie ceva simplu si firesc, in multe cazuri nu se intampla asa, din diverse motive. Fie ca e vorba despre neinformare in cele mai multe cazuri, ori de presiunea celor din jur sau de cauze medicale in procentul cel mai mic, alaptarea nu se concretizeaza ca si legatura intre proaspata mama si al sau prunc.

Am citit atatea cazuri despre cum cele devenite mame nu au reusit sa-si alapteze copilul, incat ma intreb, e atat de greu sa ne documentam putin, mai ales ca astazi informatia este la indemana oricui?

Din fericire povestea mea si a lui Mihai in ceea ce priveste alaptarea a inceput frumos, normal si s-a terminat la fel de bland cum a inceput. Desi intial mi-as fi dorit sa alaptez minim 2 ani, asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, odata cu a doua sarcina am devenit mai sensibila decat credeam si efectiv nu am rezistat sa continui.

Am alaptat un an si sapte luni, o perioada minunata de care mi-e dor in fiecare zi! Am alaptat si in sarcina, timp de aproape patru luni, desi medicul ginecolog mi-a spus ca nu e ok. Bineinteles ca nu a avut nici un argument viabil, astfel ca am decis sa vorbesc cu persoane acreditate, cu consultanti in alaptare, care mi-au confirmat ca nu este nici o problema, atata timp cat sarcina nu este cu risc. Si nu a fost cazul, din fericire!

Mama ar trebui sa alapteze atata timp cat se simte bine. Atata timp cat ambele parti implicate sunt pe aceeasi lungime de unda, totul e ok. Povestea alaptarii s-a incheiat pentru mine si Mihai, acum aproximativ 4 luni si totul a decurs mai usor decat ma asteptam. Am incercat sa intrerup bland alaptarea, nu i-am impus nimic si nici nu ma asteptam rapid la vreun rezultat. Am luat-o treptat, cu gandul ca daca nu-mi va reusi, nu voi insista si voi incerca sa merg mai departe cum se va putea. Mihai a fost super intelegator la explicatii si mi-a dovedit ca tot efortul meu din lunile anterioare nu a fost in zadar. A fost un drum lin si frumos.

 Cateodata ma uit la el si nu-mi vine sa cred cat a crescut si ce mult s-a maturizat in tot acest timp. Peste o luna implineste doi ani si deja ma inteleg cu el aproape ca si cu un adult. Are luni bune de cand intelege absolut orice si chiar imi raspunde in anumite cazuri, insa despre asta intr-un articol viitor.

Va spuneam mai sus despre persoane acreditate, persoane cu studii si pregatire in alaptare. Da, poate nu stiati, dar exista consultanti in alaptare si au facut minuni pentru mame si copii aflati in dificultate, de foarte multe ori.

Despre astfel de persoane vreau sa va vorbesc astazi. Oameni care ajuta cat pot prin intermediul grupurilor de suport online (ParentIS – Sprijin pentru alaptare – Iasi este unul dintre ele), care efectiv se dedica mamelor si copiilor lor, fie ca sunt mereu acolo sa raspunda la intrebari, fie prin consiliere telefonica sau deplasari la domiciliul celor care au nevoie de ele.

Astfel de persoane ar trebui sa devina cunoscute in cat mai multe locuri, dar mai ales in spitale, unde cadrele medicale habar nu au ca acestea exista si nu accepta ca cineva e mai bine pregatit decat ele intr-un anumit domeniu. Adevarul e ca medicii stiu foarte putine lucruri despre alaptare, cu mici exceptii bineinteles, in randul neonatologilor sau pediatrilor.

Asociatia ParentIS este o asociatie nonprofit din Iasi, initiata de un grup de parinti, si are ca scop sustinerea parintilor in relatia de cuplu si in procesul de parenting, sprijinirea, educarea si consilierea parintilor pentru a asigura copiilor o crestere armonioasa si sanatoasa, securitate si un nivel inalt de educatie.

De peste 5 ani, ParentIS organizeaza la Iasi, grupuri de suport si cursuri de dezvoltare personala pentru parinti si specialisti, numarul participantilor fiind intr-o continua crestere de la an la an. Si in acest an, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii, ParentIS organizeaza conferinta “Impreuna Sustinem Alaptarea”, eveniment ce va avea loc duminica, 6 august, in sala Clasic a Complexului Bellaria, incepand cu ora 10.

Evenimentul are ca scop informarea corecta a noilor si viitorilor parinti in legatura cu alaptarea si punerea acestora in contact cu specialisti care sa le acorde sprijin real pentru a avea un start bun in alaptare. Conferinta se va desfasura pe parcursul a 9 ore, iar accesul este gratuit in baza unui formular de acces, pe care il gasiti aici.

Printre speakeri:

  • Ionela Luciu, doula formata cu Michel Odent, educator si pedagog Montessori AMI, Fondator al grupului ”ParentIS – Sprijin pentru alaptare – Iasi” ne va vorbi despre inceputuri in relatia de alaptare, dar si despre relatia de alaptare la final;
  • Ionut Ignat, nutritionist si dietetician la Nutrigo, va vorbi despre nutritia mamei care alapteaza;
  • Despre frenul restrictiv vom afla multe informatii de la Elena Alina Suman, consultant in alaptare;
  • Anca Raluca Baban va vorbi despre afectiuni inflamatorii ale sanului specifice alaptarii;
  •  Lioredana Ciofu, consultant babywearing Trageschule ne va povesti despre minunatul babywearing si alaptarea in sistemele de purtare;
  •  Irina Rusu, psihoterapeut sistemic, educator parental Circle of Security si psihoterapeut relational Imago in formare (Equilibria Center Iasi) ne spune cum afecteaza starea emotionala a mamei indeplinirea nevoilor copilului.

Mai multe detalii gasiti pe pagina de facebook a evenimentului, aici. Eu va astept pe 6 august, in sala, sper sa fim cat mai multi!

Comments

comments

4 Comments on Alaptarea, un subiect sensibil pentru unii, o necesitate pentru copil

  1. Intr-adevar! Alaptarea este o necesitate pentru copil si trebuie sustinuta sub orice forma!!! 🙂

    Ma bucur ca au aparut persoane specializate, capabile sa ofere informatii pentru o alaptare de lunga durata.

    • Asa este, din pacate putine persoane gandesc asa. Sper sa se mai schimbe “trendul” si sa constientizeze lumea cat e de important alaptatul. Si eu ma bucur ca exista specialisti in alaptare, sunt persoane de aur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *