Acum ca soarele s-a mai domolit putin, drumurile catre munte vor si mai pline de turisti, iar cele inspre mare mai putin aglomerate. Luna trecuta, cand ne-am facut noi bajajul de vacanta pentru concediul la mare si munte combinat, am prins aglomeratia de pe lume pe drumurile patriei. Acesta a fost cel mai suparator lucru, in rest vacanta a fost una reusita!

M-am gandit sa scriu acest articol despre bagajul de vacanta cu doi copii mici, plus detalii despre locatia unde ne-am petrecut vacanta la mare, din moment ce am primit foarte multe cereri in acest sens pe contul meu de Instagram.

In legatura cu bagajul… desi am fost patru persoane, am fost mult mai organizata fata de prima vacanta in patru de anul trecut in Grecia. Trebuia sa am in vedere ca locul e usor “izolat” si trebuia sa fiu pregatita pentru orice prim ajutor in vreo cauza medicala, asa ca trusa medicala continea antitermice si antiinflamatoare, antihistaminice si siropuri de tuse, medicamente pentru raul de miscare, calciu si magneziu, plasturi, fasa, medicamente pentru alergii, creme si geluri pentru arsuri sau pentru tot felul de taieturi si lovituri, protectie impotriva tantarilor si a altor tipuri de insecte. Au si ei un oficiu medical, plus o pista de aterizare pentru elicopterul smurd la nevoie (in toti anii de cand mergem, o singura data am vazut elicopterul aterizand la Portita).

Urmatorul lucru ca importanta de pe lista mea: produsele pentru protectie solara, care sunt nelipsite si acum in septembrie, cand razele soarelui nu mai sunt la fel de puternice, insa destul de nocive si daca stau bine sa ma gandesc, ar trebui sa fie prezente in rutina zilnica pe tot parcursul anului, intr-o mai mare sau mai mica masura. Folosim produsele La Roche-Posay de cativa ani, dar gama Anthelios pentru protectie solara imi era singura dintre ele necunoscuta pana acum. Personal, m-am indragostit mai ales de plasturii UV, care odata aplicati si scanati cu aplicatia My UV Patch ne-au indicat nivelul de radiatii si ne-au oferit recomandari pe timpul expunerii la soare, oferind informatii legate de ten sau metoda indicata de protectie solara. Foarte tare mi s-a parut chestia asta, iar copiilor stiti foarte bine cat le plac plasturii, stickerele, bulinele si orice se lipeste de ei, asa ca au fost mega incantati si mandri de inimioara lor albastra!

Pentru Mihai si Alexia am folosit crema cu factor de protectie 50, iar pentru noi adultii am avut 2 spray-uri cu spf 50, unul pentru fata si unul pentru corp. Acum ceva timp am invatat cum se calculeaza durata de protectie a unei creme in functie de tipul de piele si gradul de protectie al produsului, cu toate acestea am ales sa aplic produsul mai des, in special pe copii, care s-au balacit in apa marii aproape tot timpul petrecut pe plaja. Produsele ne-au insotit si-n afara vacantei, la fiecare sfarsit de weekend petrecut la munte, pentru sa nu aveti impresia ca la munte, dat fiindca se simte mai racoare, nu aveti nevoie de protectie. E o mare prostie sa credeti asta si va veti “trezi” cu pielea arsa de soare in doar cateva ore.

La fel de esentiale in bagajul nostru au fost costumele de baie si palariile cu factor de protectie, papucii de apa si de plaja sau esarfele. La acestea am adaugat destul de multe jucarii pentru plaja, dar aici au ajutat si copiii (avand fiecare rucsacul lui), carti pentru somnul de seara si pentru drum… saltele, mingi si colaci gonflabili, plus jucarioarele preferate pentru drum. Sa nu uitam de haine, pe acestea le-am organizat direct de acasa pe zile gandindu-ma la temperaturi, la locatie si activitati (am fost si la mare si la munte), dar avand in vedere si faptul ca am stat mai mult de o saptamana si trebuia sa avem destule haine cu noi.

Cred ca asta a fost tot legat de bagaj, in afara de niste gustari pentru drum si apa, nu am mai avut mare lucru cu noi, insa tot au fost vreo 3 genti mari si alte chestii marunte, destul de greu de transportat cu 2 copii mici. Norocul nostru a fost ca am mers cu masina pana pe pontonul unde ne-am imbarcat in vaporas pentru Gura Portitei de la Jurilovca, iar sotul meu s-a ocupat de transferat bagajele cat noi am stat cuminti prin zona. La destinatie am facut la fel, pur si simplu ajungi pe nisip, in fata receptiei. Tot el le-a dat jos si apoi le-a dus in camera. Partea buna la Gura Portitei este ca fiind asa de intim si putina lume cazata, nu stai cu stres ca fuge cineva cu bagajele tale, noi avand si camera foto, obiective, trepied, chestii de genul, mai de valoare pe care le-am lasat efectiv pe jos pana ne-am organizat… iar pe plaja la fel; ne duceam bagajele dimineata din camera la vreo 20-30m si le lasam acolo toata ziua, adica si cand mergeam la masa, si cand culcam copiii in camera la pranz. Le gaseam nemiscate cand ne intorceam de fiecare data, nimeni nu avea grija nimanui, este absolut safe.

Si acum sa va povestesc putin despre locul de cazare in sine, mai ales ca starnit atatea reactii pozitive pe contul meu de Instagram! Pai… nu este prima oara cand ne facem vacanta aici, dar e prima data cand mergem in patru, ultima data am fost cand Mihai avea un an si ne-a lipsit atat de mult! Locul este absolut superb si rupt de realitatea cotodiana, aici efectiv te relaxezi total si intri in atmosfera de vacanta. Noi ne simtim de fiecare data excelent, pentru ca totul este bine inchegat, toate sunt aproape una de alta si atmosfera foarte intima si placuta!

De ce spun ca te relaxezi? Gura Portitei este un sat de vacanta situat pe o fasie de pamant intre Marea Neagra si lacul Golovita din Delta Dunarii si face parte din Rezervatia biosferei Delta Dunarii, asadar daca vii aici, ai si mare, si delta. Este incredibil de frumos, de salbatic si de liber. Singurul administrator care se ocupa de zona are un restaurant si unitati de cazare cu numar limitat de locuri, astfel ca plaja amenajata nu este niciodata plina, este respirabil si decent. Pe plajele care se continua, lumea mai vine cu cortul.

Ca si modalitate de cazare cea mai accesibila, aveti casute pe plaja, gen camping cu unitati sanitare pe plaja… noi nu am stat niciodata, dar cred ca e placut pentru cei fara copii mai ales. O singura data am stat la vila Egreta si nu am fost foarte incantati, dar asta s-a intamplat acum multi ani si de atunci ei au renovat tot complexul. In urmatorul an am stat la Delfinul si apoi toate datile urmatoare am stat cazati in vila cu receptia complexului, numita Scoica. Aici gasiti camere mari, spatioase, aerisite, cu vedere spre lac, sau spre mare, dotate cu AC si plase impotriva tantarilor, care sunt intr-adevar o problema cand se lasa seara.

Ca alternativa la vilele de pe plaja, mai aveti casele de pe insula, situate peste pod de receptie, pe o mica insulita de pe lacul Golovita, se poate observa in pozele mele de pe Instagram. Este foarte interesant aici, dar fiind mai paranoia cu serpii si alte vietuitoare acvatice, care mai urca din lac (inofensive de altfel), am zis pas de fiecare data. Ah, sa nu uit… mai sunt niste case pescaresti pe plaja, unde mi-as dori sa stau pe viitor, putin mai izolate decat restul, cu terasa in fata, situate fix pe plaja. Camerele sunt mai mici aici de la Scoica, dar au si ele baie in camera. Singurul aspect neplacut in complex, avand in vedere cat costa cazarea (aveti tarifele pe site-ul lor), baile toate au dus fara pereti, nici macar cadita jos si apa se imprastie pe jos peste tot in baie, e putin enervant aspectul acesta si aici ar putea sa mai lucreze.

Trecand mai departe, anul acesta au introdus un sistem de pensiune completa cumva obligatoriu, adica aveai un meniu din care puteai alege la o masa ce doreai sa mananci, dar meniul a la carte includea si alte variante mai faine. Noi am avut pentru prima data un sejur de 7 nopti la Gura Portitei, asa ca am platit pensiune completa si la fata locului am ales pentru prima parte oferta lor, urmand ca de la jumatate sa ne modificam cardul in albastru, adica in contul sumei ramase sa comandam a la carte si sa platim diferenta la final.

Ca tot mi-am amintit, pe site veti gasi doar sejururi de 3 sau 4 nopti… un alt aspect neplacut, preturile sunt diferite, asa ca noi am platit un pret mai mic si unul mai mare, in functie de sejur si de perioada (au promis ca vor lucra la acest aspect). Legat de masa, peste din plin, preturi marisoare, dar noi suntem deja obisnuiti de atatia ani de cand venim aici, iar in momentul cand am schimbat cardul din pensiune completa la liber, depaseam mereu bugetul propus de ei.

Pensiunea completa include doar mancare, fara bauturi, si nu contine pizza de exemplu, care e o varianta preferata de copii in special… asa ca noi in a doua parte a sejurului am comandat pizza destul de des, ne-am luat scoici, rapane sau peste care nu se regasea in meniul pensiunii complete… asta ca pont pentru cei care vor sa se incadreze intr-un buget, nu ai cum sa o faci daca te abati de la pensiunea completa.

Locul de joaca pentru copii e destul de bine amenajat: tiroliana, trambulina, tobogane, balansoare, leagane si in apropiere se gaseste si piscina si barul de pe plaja, cu muzica faina, care se aude doar in apropiere si nu rasuna in toata statiunea, ca in alte locuri de pe litoralul romanesc… asta apropo de amintirile mele legate de Costinesti acum multi ani, cand eram tineri si mi-am jurat ca n-o sa mai calc pe acolo in veci! Din pacate asta e situatia pe tot litoralul: o mare de oameni, vanzatori ambulanti, mizerie multa, muzica mai buna sau mai proasta care iti sparge timpanele si pot continua. In schimb aici veti gasi un loc desprins de realitatea romaneasca, un loc linistit si placut, in care vom reveni cu siguranta mult timp de acum incolo. Plimbarile zilnice cu barca sau hidrobicicleta sunt incluse in sejur, plus alte activitati disponibile in complex, la fel si accesul in statiune cu vaporasul pus la dispozitie de ei dupa un anumit program orar… gasiti toate informatiile pe site.

La intoarcere spre casa, ne-am cazat o noapte in Constanta ca sa mergem la Acvariu si la Delfinariu. Ne-am plimbat pe faleza din zona Cazinoului, am vazut si animalele din microrezervatie dupa ce s-a terminat reprezentatia cu delfini. Mihai a fost cel mai interesat de toate chestiile, probabil si pentru ca era cel mai mare. Tuturor le-au placut animalele, bineinteles, dar Alexia e inca la varsta cand se plictiseste repede si oriunde vedea vreun parc pentru copii, alerga.

Am trecut apoi prin zona Brasovului si ne-am cazat la Bran, cel mai mult ca sa vedem Dino Parc. Am vizitat la prima ora castelul Bran, pe care il mai vazusem de altfel, dar sa stiti ca nu e o alegere chiar inspirata pentru ei la varsta asta si am pornit apoi spre Rasnov, la 10km. Cetatea Rasnov a fost ok pentru o plimbare, iar Dino Parc le-a placut intr-adevar. Au locuri de joaca, dinozauri de tot soiul si multe activitati si chestii interesante. Merita sa mergeti, va recomand si in zile mai calduroase, pentru ca fiind in padure, e chiar racoare si bine.

Cam atat despre vacanta noastra in patru si despre bagajul pe care l-am avut cu noi. Daca mai aveti intrebari si nu m-am gandit la ceva ce era important, va rog sa imi scrieti si va raspund cu mare drag! Pana una alta, ma gasiti pe Instagram in fiecare zi, si mai ales pe stories. Weekend minunat va doresc!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *