IA noastră românească
IA noastră românească

“Fă-mă, Doamne, ce mi-i face/ Fă-mă Pasăre Măiastră,/ Să bat cu aripile,/ Să descui ferestrele…”

În tradiția multor popoare, noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), e o noapte magică, în care Porțile Cerului se deschid și zânele coboară pe pământ, iar Sânziana (Galium verum), floarea cu nume de zeiță, este considerată o plantă magică, folosită din timpuri străvechi în descântece și leacuri. În noaptea de Sânziene, spune Mihail Sadoveanu, “Dumnezeu rânduiește un răstimp de liniște, când stau în cumpănă toate stihiile și cerurile cu stelele și vânturile”, ielele pot fi îmblânzite și fetele tinere pot să-și afle destinul, spălându-se, la răsăritul soarelui, cu roua curata de pe flori.

Deși sunt asociate sărbatorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată probabil, de la Sancta Diana, zeița silvestră.
Sânzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe. În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Numele sânzienei provine probabil din latinescul “Sancta Diana”, iar popular planta mai e denumită închegatoare sau smântânică, pentru proprietatea ei de a coagula laptele, proprietate evidențiată și de denumirea științifică a genului: “Galium” provenit din grecescul “gala” ce înseamnă “lapte”.

191817161514131110

După ce zeci de ani, când IA noastră românească a reprezentat doar o piesă vestimentară ce făcea parte exclusiv din portul tradițional românesc, iată că astăzi s-a transformat în unul dintre cele mai fashionable itemuri ale momentului. Designeri autohtoni și internaționali au folosit-o în ultimile lor colecții, drept sursă de inspirație și au reinterpretat-o în diverse maniere moderne.

Acestea fiind spuse, IA noastră românească va fi pentru prima oară celebrată, iar Sărbătoarea Sânzienelor va coincide cu Ziua Universală a Iei românești. Această idee a fost inițiată de comunitatea on-line La Blouse Roumaine care numără în momentul de față peste 24000 de fani… iar eu am răspuns inițiativei lor, aceea de a purta o ie în această zi și de a ne mândri lumii întregi cu frumoasele noastre straie 🙂 Am observat pe pagina lor de facebook, că românii de peste tot sărbătoresc frumos IA, ceea ce mă bucură și îmi dă speranța că va ajunge cunoscută și peste hotare, o emblemă pentru România, un simbol identitar. Ia este dintotdeauna o cultură a românilor, a identității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi, fiind purtată la zi de sărbătoare și ar trebui mai bine păstrată și promovată. Iată de ce, în această zi de 24 iunie, vom sărbători împreună Ziua Universală a IEI tradiționale românești, oriunde ne-am afla pe Planetă.

Și compania românească de transport aerian Blue Air promovează RomanIA, pe 24 iunie, prin această inedită campanie, ce se va desfășura la bordul aeronavelor sale. Toate însoțitoarele de bord ale companiei Blue Air vor întâmpina pasagerii care călătoresc spre Paris, Malaga, Londra, Madrid, Milano, Bologna, Larnaca, Bruxelles, Barcelona, Roma, Valencia și Torino, îmbrăcate în IE.
Blue Air dorește pe această cale să promoveze, în Europa, unul dintre simbolurile noastre naționale și își îndeamnă călătorii să se alăture campaniei de susținere a RomânIEI. Pasagerii care vor zbura cu Blue Air în această zi, din și spre București și Bacău, primesc un cadou din partea companiei, dacă vin la bordul aeronavelor îmbrăcați în IE românească, din toate zonele, în stil tradițional, artizanal sau stilizat.

Blue Air vă așteaptă îmbrăcate(i) în IE la bordul aeronavelor, ca să transformăm împreună IA în brand de țară!”

87654321

Mai multe detalii despre evenimentele ce au loc în această zi, pe pagina de facebook La Blouse Roumaine. Pentru cei din București, Muzeul Țăranului Român va găzdui o expoziție foto realizată de Cătălina Flămînzeanu. Ea a fotografiat 21 de reprezentante ale culturii românești purtând ie. Pentru cei din Iași, comunitatea SkirtBike Iași, propune un traseu pe bicicletă, bineînțeles purtând ie… aici traseul pentru doritoare.

Astăzi, IA românească va fi serbată pe 6 continente, în 44 de țări, 88 de localități, iar în total vor avea loc, nu mai puțin de 99 de evenimente. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să sperăm la cât mai multe inițiative de felul acesta. Sper că nu v-am plictisit cu atât de multe poze, dar n-am putut să aleg mai puține, mi-au plăcut toate, fiecare în felul ei! Până la următoarea întâlnire, să aveți zile frumoase și nu uitați să purtați o ie cât mai des și cu mândrIE!

Comments

comments

28 Comments on IA noastră românească!

  • Merci Nicole! Pai daca e asa, scoate-o rapid de pe unde ai ascuns-o si treci la treaba 😉 Te pup si eu!

  • Ma bucur ca postul meu e cu folos 😉 Multumesc pentru remarca legata de poze, sotul meu e “de vina” 😀

  • Sa stii ca am si eu una pe care am purtat-o de cateva ori la niste serbari in scoala… de la bunica mea, dar n-am ajuns pe meleagurile natale la timp sa o caut pentru fotografii si am facut poze cu aceasta ie, mai moderna, pe care am cumparat-o de la un targ de artizanat 🙂

 1. Ce fata frumoasa! Iar pozele sunt… Incredibil de potrivite! Mi se pare ca ia a fost facuta special pentru tine cand vad pozele astea, you do us proud girl 🙂 :*

  • Merci Anca, esti foarte draguta! Am ales un cadru cat de potrivit am putut… iar ia… o am de la un targ de artizanat… desi mai aveam una mostenire de la bunica, din aia originala, brodata frumos cu negru pe alb… am purtat varianta “mai moderna” pentru ca n-am reusit sa ajung pe meleagurile natale sa caut ia originala… dar ma bucur ca iti place si crezi ca-mi vine bine. :* :*

  • Asa ziceam si eu, dar mie chiar mi-a placut ia achizitionata de la targul de artizanat… le spuneam fetelor ca am si eu una mostenire, dar n-am ajuns pe acasa la mama s-o caut 😀

 2. Ce articol frumos!!! Ai muncit foarte mult la el, te felicit pentru rezultat!
  Pozele sunt minunate si ia… de vis!

  Pupicei, Diana!
  Ilda
  Lavender Thoughts

  • Multumesc mult Felicia!E o placere sa scriu pe blog si o fac din inima de fiecare data 🙂
   Ma bucur ca-ti plac atat articolul, pozele, cat si IA, te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *