Turist in orasul meu #IasiBloggingTour

Inca de la prima intalnire Kooperativa 2.0., am asteptat cu entuziasm evenimentul pe care eu l-am intitulat astazi: Turist in orasul meu #IasiBloggingTour, desfasurat alaturi de colegii mei din blogosfera ieseana. Am fost anuntati ca vom avea drept dress code papion sau cravata, o “tema” in plus pentru fashioniste: creativitatea si unicitatea tinutei, ce altceva sa ne defineasca mai bine?

Totul s-a desfasurat natural, intr-un cadru prietenos si placut, multumita celor trei ghizi de la Scoala de Ghizi Iasi si Asociatia Turistica Ghizii Romaniei. Rand pe rand, Victoria, Alex si Matei, ne-au prezentat obiectivele de pe traseu si ne-au povestit taine de putini stiute.

Sa o luam cu inceputul insa. Sambata dimineata, la ora 9:30, trebuia sa ne vedem in fata Teatrului National, doar ca eu am stiut din start ca nu voi putea sa ajung la fix, pentru ca bebeM este prioritar si trebuia sa ma ocup intai de el. Dupa ce-am pus la punct toate detaliile si am ajuns cu familia la destinatie, i-am lasat sa se plimbe in zona limitrofa desfasurarii evenimentului si am fugit sa ma intalnesc cu lumea.

Nu era ca si cum nu vazusem Teatrul niciodata. Am mers des la opera sau balet, am stat in stal sau la balcon, deci as putea spune ca stiu teatrul destul de bine, din toate unghiurile si prin toate ungherele; ba chiar si la o sesiune foto cu niste miri am fost, cand am admirat splendoarea si maiestuozitatea salii de spectacol, in voie.

Urmatorul obiectiv, Palatul Roznovanu, un monument de arhitectura in stil neoclasic, pe care il admir de fiecare data cand ma plimb pe pietonalul Stefan cel Mare. Fosta resedinta a familiei Rosetti-Roznovanu, bine-cunoscuta pentru balurile ce se tineau aici, cladirea adaposteste astazi sediul primariei. Va las mai jos, poze realizate in cele doua locatii pe care le-am ratat la inceputul turului. Imaginile spun mai mult decat o mie de cuvinte, asadar va las sa le admirati si le multumesc responsabililor: Constantin Ciobanu si Victor Cojocaru.

2 3 4 5 6

Mi-am gasit colegii la Catedrala Romano-Catolica Iasi, un loc minunat din punctul meu de vedere. Desi crestin ortodoxa, mereu am fost pasionata de bisericile catolice, de slujbele lor, de orga, de modul de organizare, poate si pentru ca am rude si cunostinte si am intrat destul de mult in contact. Nu e prima data cand calc in aceasta catedrala, dar de fiecare data o fac cu emotie si placere. Atmosfera calda si relaxata, oamenii binevoitori si zambitori sunt la ei acasa, asa ca nu ai cum sa nu te simti bine in mijlocul lor.

Unul dintre ei este chiar ghidul catedralei, Emil Bejan, un om bun, rabdator, atent la detalii, care ne-a indrumat pasii prin biserica, ne-a prezentat Memorialul Anton Durcovici si ne-a deschis drumul spre acoperisul cladirii, unde ne-am lasat mangaiati de soarele placut de aprilie si am admirat imprejurimile.

7 8

Urmatorul si cel mai lung si asteptat popas, l-a constituit faimosul Palat de Cultura, cu trecere prin fata Casei Dosoftei si scurte istorisiri la fata locului. Am intrat acum vreun an si in interior, va recomand sa-i faceti o vizita de weekend.

Ne-am oprit apoi in fata Palatului, inchis ani buni pentru renovare, el va fi in sfarsit deschis publicului incepand cu 27 aprilie, Ziua Portilor Deschise la Palatul Culturii, cu intrare gratuita in intervalul orar 10-17. Nu trebuie sa ratati acest obiectiv semnificativ pentru oras, cu atat mai mult daca sunteti chiar de-ai locului.

Inainte sa intram, am aflat mici detalii picante despre Stefan cel Mare si statuia ce troneaza in fata celebrei cladiri. Spre exemplu, am retinut ca autorul, un celebru sculptor francez, Emmanuel Frémiet, este cel care a incurcat de fapt doua comenzi venite in acelasi timp (cea a lui Stefan cel Mare si cea a unui cneaz polonez de la Cracovia), infatisandu-l pe domnitor cu barba si avand pe cap o coroana catolica.

Dupa lamuriri si alte mici glume, am pasit emotionati in interiorul Palatului Culturii. Oriunde privesti, fiecare colt, fiecare perete, fiecare usa sau milimetru de tavan e o incantare! Totul arata magnific si sincer, mi-era dor sa-l revad. Tot entuziasmul si nerabdarea acestei zile, au fost vis-a-vis de intrarea in Palat, care s-a dovedit in final, una pe masura asteptarilor.

Mai fusesem de vreo doua ori in Palat, o data chiar am admirat indelung fiecare incapere, studenta fiind. De data aceasta am vazut totul cu alti ochi, iar pardoselile de sticla peste ruinele vechiului Palat Administrativ, mi-au dat palpitatii de cateva ori. E o senzatie ciudata sa pasesti pe ele, dar in acelasi timp, e ceva deosebit.

Am luat apoi liftul exterior catre turnul cu ceas, unde ne-a intampinat mesterul ceasornicar Ion Cristea, responsabil cu functionarea corecta a mecanismului orologiului si care a intretinut atmosfera cu istorisiri, in timp ce noi eram efectiv furati de peisajul interior, dar mai ales exterior. De aici de sus, aveti o imagine absolut superba asupra orasului, deci incercati sa va rapiti macar cateva ore pentru a vizita aceasta perla a Iasiului.

9.1 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Daca nu reusiti sa va incadrati in programul Portilor deschise, puteti sa vizitati Palatul oricand ulterior, conform programului si tarifelor afisate aici.

Asa cum, cu greu m-am despartit de minunatul interior al Palatului, trebuie sa ma opresc aici din povestit si sa ies din zona visarii, caci micul bebeM ma cheama la datorie. Proiectul “Turist in orasul meu #IasiBloggingTour” a fost unul foarte reusit si antrenant, iar eu abia astept sa repetam incursiunea pe timp de noapte.

Va doresc o zi frumoasa si astept impresii dupa vizitarea Palatului (cine stie, poate ne vedem acolo), dar si dupa ce ati ascultat frumoasele acorduri din interiorul Catedralei Catolice.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *