1
Ziua universala a Iei

A venit din nou acea zi a anului, cand romani de pretutindeni poarta IE. Bineinteles ca nu avem nevoie de o zi anume ca sa purtam ie, dar e binevenita o certificare oficiala a unei astfel de zile, propunere foarte frumoasa inca din 2013, din partea La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicata IEI.

Chiar ma bucur sa observ in ultima vreme, tot mai multa lume care poarta ia in diverse combinatii, atat la locul de munca, dar mai ales pe strada sau la evenimente. Nu poate fi decat un lucru minunat, faptul ca IA, un adevarat brand de tara din vremuri stravechi, este promovata, purtata si atat de iubita de catre romani de toate varstele.

Fie ca vorbim despre o ie mostenita din strabuni (de catre cei mai norocosi), fie ca este o piesa moderna a vreunui designer, IA a devenit foarte populara si un pion al decalogului de piese basic in garderoba unei femei.

Anul acesta, ca de altfel in fiecare an, am pregatit un articol special dedicat zilei universale a Iei, probabil cel mai de suflet articol pana in momentul de fata. De ce spun asta? Desi am o ie straveche in garderoba (va povesteam despre ea in anii trecuti), un dar de suflet de la o persoana speciala, nu o purtasem demult si am hotarat ca acesta este momentul perfect sa umblu in cufarul cu amintiri, sa descopar clipe fericite de demult si sa ma infasor in minunatul port traditional.

Pentru ca mi-era dor de bunica si pentru ca anul acesta am realizat ca s-au scurs deja 12 ani de cand nu mai e cu noi, am cautat IA mostenire si am incropit niste fotografii de colectie, imbracata in port popular, asa cum sunt sigura ca bunicii i-ar fi placut sa ma vada. Momentul a coincis cu o minivacanta pe meleagurile natale: livezi inflorite, pomi roditori, sanziene, multitudine de flori colorate, paduri de brad, aer proaspat, zumzet de albine, susur de greieri, cules de fragi si cer senin.

Mi-am adus aminte de vremea cand eram copil, cand se termina scoala si ne bucuram de o vara intreaga fara griji, visand cu ochii deschisi la orice ne poftea inima. Ce vremuri… acum am copil la randul meu, dar ma bucur de alte clipe minunate alaturi de el si de frumoasa familie. Incerc sa-i insuflu dragoste fata de locurile frumoase din care ne tragem, dragoste de oameni si de obiceiuri, iubire si respect pentru IE. Inca e mic, dar a purtat cu mandrIE frumoasa camasa traditionala romaneasca si a aratat minunat in ea.

Sanzienele imbraca planeta in IE Romaneasca si se prind in hora, cu promisiunea unei sarbatori ca in povesti, de trei zile si trei nopti! Hai si tu cu noi!

Gasiti articolele din anii trecuti aici si aici 🙂

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Comments

comments

12 Comments on Ziua universala a Iei

  • Minunate meleaguri, mereu ma incarc pozitiv cand ajung acolo 🙂
   Multumesc pentru cuvintele frumoase!

 1. Frumoase peisaje…insa, cu riscul de a te supara, cred ca aia e o “sanziana aclimatizata” de prin locurile natale…

  • Doamne fereste, nici o suparare 🙂
   Astea sunt sanzienele in zona de munte, nu sunt aclimatizate, le culegeam de cand eram copil, toata lumea le stie. Cele galbene nu exista aici, oricum mie mi se par mult mai frumoase astea crem, nu mai spun de mirosul incantator… iar postarea mea are ca subiect principal IA, deci, e mai putin relevant ce flori apar in peisaj, chiar daca azi e Dragaica.

  • Multumesc! Ar fi ideal asa ceva, din pacate rar am mai vazut o ie autentica… din fericire ia este purtata tot mai des, fie ea moderna sau nu 🙂 Pupici!

  • Thank you so much! This is an authentic romanian traditional costume, a gift from my grandma, so it’s very important to me <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *